Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Λέξεις χωρίς νόημα ...

ΛΕΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ
Ο φίλος μου ο Βάκης κατέβασε την πρώτη γουλιά από τον καφέ του, πρέπει να βιάστηκε και να κάηκε λιγάκι όπως έδειξε το πρόσωπό του και η γκριμάτσα που έκανε και μου είπε.
-          Υπάρχουν λέξεις που χάνουν το νόημά τους.
-          Ναι υπάρχουν, όπως υπάρχουν και λέξεις που χάνονται οι ίδιες και διατηρούνται μόνο σε λογοτεχνικά κείμενα, ή σε επιστημονικά κείμενα για την ιστορία της γλώσσας και τη γλωσσολογία! Για παράδειγμα η λέξη «μπούσι» που χρησιμοποιούσαν κάποτε για το λεωφορείο. Η λέξη «μπούσι» που προέρχεται από το bus χάθηκε. Επειδή αυτό το μέσο κυκλοφορίας χρησιμοποιούσε κατά κανόνα τις λεωφόρους ονομάστηκε λεωφορείο και το μπούσι πέρασε στην ιστορία.
-          Δεν εννοώ αυτό. Πάρε για παράδειγμα τη λέξη πεζοδρόμιο. Τι σημασία έχει;
-          Δρόμος για τους πεζούς!
-          Όχι κύριε! Πεζοδρόμιο σημαίνει χώρος στάθμευσης!
-          Τι εννοείς;
-          Δοκίμασες στην παλιά Λευκωσία να περπατήσει σε πεζοδρόμιο; Είναι αδύνατον! Δε συναντάς πεζούς στα πεζοδρόμια παρά μόνο σταθμευμένα αυτοκίνητα. Γι αυτό σου λέω πεζοδρόμιο ίσον χώρος στάθμευσης!
-          ΄Εχεις δίκαιο, έτσι αντιλαμβάνεται ο Κύπριος τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τον οποίο σέβεται μέχρι να αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης. Μετά τον γράφει στα παλιά του τα παπούτσια και κανένας δεν τον … γράφει! Ούτε τροχονόμος ούτε αστυνομικός!
-          Λοιπόν προχτές άφησα το αυτοκίνητό μου σε ένα χώρο στάθμευσης, πραγματικό χώρο στάθμευσης, όχι πεζοδρόμιο, στην  περιοχή του εμπορικού πάρκου Λευκωσίας, το Mall of Cyprus και συνέχισα με τα πόδια μέχρι την καφετέρια έτσι για να περπατήσω λιγάκι να ξεμουδιάσω. Εκεί κοντά, όπως ξέρεις, είναι και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και όπως επίσης ξέρεις σ εκείνο το σημείο ακριβώς ο αυτοκινητόδρομος «διχοτομε»ί την πόλη. Γι αυτόν το λόγο, υπάρχει εκεί ένα στενό πέρασμα κάτω από τον αυτοκινητόδρομο με την ένδειξη μόνο για πεζούς και ασθενοφόρα. Απαγορεύεται δηλαδή να χρησιμοποιούν το πέρασμα άλλα οχήματα. Ε λοιπόν αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για το μέσο Κύπριο οδηγό! Δυο φορές καθώς περπατούσα εκεί και έπρεπε να διασταυρώσω το δρόμο κινδύνεψα από αυτοκίνητα. Όχι από ασθενοφόρα παρακαλώ αλλά από ιδιωτικά αυτοκίνητα των οποίων οι «έξυπνοι» οδηγοί περνώντας από εκεί που απαγορεύεται απέφευγαν την πρωινή κίνηση!
-          Αυτός είναι ο Κύπριος οδηγός! Αλλά δεν φταίει μόνο αυτός. Φταίει κύρια ο Δήμος και φυσικά  η Αστυνομία! Τώρα μάλιστα που έχουμε και κρίση και τα ταμεία είναι άδεια σκεφτόμουν ότι θα μπορούσε να πάει εκεί κάποιος αστυνομικός  και να … εισπράττει! Μόνο έτσι δυστυχώς καταλαβαίνει ο Κύπριος οδηγός.
Κ.Α.Χ.
                   15.9.2014 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου