Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΄Αγιος Σάββας

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
Όταν ήμουνα μικρό παιδί δεν πολυσυμπαθούσα τον Άγιο Σάββα. Πρώτον γιατί δεν είχαμε στην οικογένεια ή στη γειτονιά κανένα Σάββα και δεύτερο γιατί έμπαινε ανάμεσα σε δυο γιορτές που μου άρεσαν πάρα πολύ! Της Αγίας Βαρβάρας που για μας τους Καιμακλιώτες είναι μεγάλη γιορτή αφού η εκκλησία μας είναι αφιερωμένη σ΄ αυτή. Κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής της  γίνεται πανηγύρι στον περίβολό της, πράγμα που αρέσει στα παιδιά. Ακόμη γιατί έχω ένα θείο, αδελφό της μητέρας μου, που ονομάζεται Νίκος και μας κερνούσε πάντοτε την ημέρα της ονομαστικής του γιορτής!
Τότε πριν ακόμη πάω στο δημοτικό σχολείο, όταν άκουγα τους μεγάλους να μιλούν για τα «Νικολοβάρβαρα», έβγαζα και πάλι το συμπέρασμα ότι ο ΄Αγιος Σάββας πρέπει να είναι ασήμαντος άγιος. Αν ήταν σπουδαίος σκεφτόμουνα τότε ο κόσμος δεν θα έλεγε απλά «Νικολοβάρβαρα» αλλά θα έλεγε «Νικολοσαβοβάρβαρα»! Τα «Νικολοβάρβαρα» συνδέονται με το κρύο του χειμώνα εξ ου και παροιμία «Η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο ΄Αη Σάββας σαβανώνει κι ο ΄Αη Νικόλας παραχώνει».
Αργότερα όταν πήγα στο Γυμνάσιο και τριγυρνούσα με το ποδήλατο παρέα με  τους φίλους μου, έμαθα για την εκκλησία του Αγίου Σάββα στην παλιά Λευκωσία. Μια φορά που ήμουν μόνος και περνούσα από εκεί, σταμάτησα, μπήκα στην εκκλησία και είδα την εικόνα του Αγίου Σάββα. ΄Εκτοτε ένοιωσα διαφορετικά και ο ΄Αγιος Σάββας πήρε τη θέση του μαζί με όλους τους άλλους αγίους της εκκλησίας μας!
Μετά στα χρόνια των σπουδών μου είχα ένα συμφοιτητή που ονομαζόταν Σάββας, ένα ήσυχο και ευγενικό παιδί και έτσι συμπάθησα ακόμη περισσότερο τον Άγιο Σάββα!
Στη συνέχεια έμαθα ακόμη περισσότερα για τον Άγιο Σάββα. Εμείς εδώ στην Κύπρο και στην Ελλάδα εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Σάββα του «ηγιασμένου» από την Καππαδοκία που έζησε τον τέταρτο και πέμπτο αιώνα.
Ακολούθως από ένα Σέρβο φίλο μου που ονομάζεται «Σάβα» έμαθα για ακόμη ένα Άγιο Σάββα της Σερβίας που έζησε το δωδέκατο αιώνα. ΄Ηταν πρίγκιπας των Σέρβων και έγινε ο πρώτος αρχιεπίσκοπος της αυτοκέφαλης Σερβικής εκκλησίας. ΄Εκτισε στο Άγιο ΄Ορος τη μονή Χιλανδαρίου και συνέταξε Νομοκανόνα που θεωρείται ως το πρώτο σύνταγμα της Σερβίας. Εκτός από το Νομοκανόνα έχει συγγράψει και πολλά βιβλία εκκλησιαστικού περιεχομένου.
 Στο Βελιγράδι η πατριαρχική εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα της Σερβίας και μετά την αλλαγή του καθεστώτος στη χώρα ανεγέρθηκε νέος μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στη μνήμη του.
Κ.Α.Χ.   
5.12.2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου