Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγενιάτικο δέντρο και πάλι

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
Περπατούσα πριν λίγες μέρες, το απόγευμα, με το φίλο μου το Βάκη στη λεωφόρο Μακαρίου στο «Χριστουγεννιάτικο χωριό» που διακόσμησε ο Δήμος Λευκωσίας με μικρά ξύλινα σπιτάκια που πουλούν διάφορα αντικείμενα και τρόφιμα σύμφωνα με τα έθιμα των εορτών των Χριστουγέννων. Καθώς περπατούσαμε κοντοσταθήκαμε μπροστά από ένα στολισμένο δέντρο και ο Βάκης μου λέγει.
-          Δεν μου λες, το στόλισμα των δέντρων τα Χριστούγεννα δεν είναι ξενόφερτο έθιμο για μας τους ΄Ελληνες;
-          Να σου πω τι ξέρω αλλά πρώτα πάμε να καθίσουμε για καφέ γιατί αρχίζει να ψιλοβρέχει και θα βραχούμε μέχρι να σου εξηγήσω.
-          ΄Ετσι που το είπες «μέχρι να σου εξηγήσω» μπορεί να παρεξηγηθεί!
-          Ξέρω που το πας. Στο ανέκδοτο που σου είπα τις προάλλες αστειευόμενος που κατέληγε «η ζωή είναι σύντομη και δεν μπορώ να την σπαταλήσω εξηγώντας σου μέχρι να καταλάβεις!»
Μπήκαμε στην πρώτη καφετέρια που βρήκαμε, πήραμε καφέδες και καθίσαμε παρακολουθώντας τον κόσμο που έτρεχε για να προφυλαχτεί από τη βροχή.
-          Λοιπόν φίλε Βάκη, έχεις δίκαιο. Το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι «ξενόφερτο». Η λέξη αυτή όμως δεν μου αρέσει καθόλου! Ο κόσμος μας έγινε όλος ένα μικρό χωριό και είναι καλό ο ένας λαός να παίρνει από τον άλλο διάφορα έθιμα  που τον εκφράζουν και τον αντιπροσωπεύουν εμπλουτίζοντας τα δικά του έθιμα. Τα κακά δεν πρέπει να παίρνουμε από τους άλλους!
-          Εντάξει δεν το είπα υποτιμητικά! Πες μου όμως τι ξέρεις!
-          ΄Εχω διαβάσει ότι το στόλισμα του δέντρου τα Χριστούγεννα είναι έθιμο της Γερμανίας από τον 15ο ή το 16ο αιώνα. Μερικοί υποστηρίζουν ότι υπήρχε και παλαιότερα σε άλλους λαούς κάτι παρόμοιο, όμως καθιερώθηκε στη Γερμανία και από εκεί διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
-          Δηλαδή πάντοτε στόλιζαν έλατα;
-          Βασικά ναι, αλλά στόλιζαν στα παλιά χρόνια και άλλα αειθαλή δέντρα. Επικράτησε όμως το έλατο. Το στόλιζαν τότε με φαγώσιμα, φρούτα, κυρίως μήλα, και κουλουράκια. Αργότερα άρχισαν να το φωταγωγούν με κεριά και φαντάζεσαι τι γινόταν αν έπαιρναν φωτιά! Στην Αγγλία στόλιζαν τα Χριστούγεννα τα σπίτια τους με κλαδιά δέντρων αλλά το έθιμο με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το πήραν και αυτοί από τους Γερμανούς.
-          Στην Ελλάδα πότε έφτασε το έθιμο αυτό;
-          Δεν σου είπα ότι το έθιμο αυτό είναι Γερμανικό;
-          Μου είπες αλλά ρωτώ για την Ελλάδα!
-          Αφού είναι έθιμο της Γερμανίας στην Ελλάδα θα το έφερε ένας Γερμανός! Ο ΄Οθωνας ο Βαυαρός, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας. Το στόλισε για πρώτη φορά στο ανάκτορο στο Ναύπλιο και μετά στα ανάκτορα στην Αθήνα το 1833. Μάλιστα λέγεται ότι ο κόσμος έκανε ουρά έξω από τα ανάκτορα για να δει αυτό το δέντρο που έμελλε να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι! Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο εκτόπισε σχεδόν ολοκληρωτικά το ελληνικό έθιμο που ήταν το στολισμένο καραβάκι.
-          Καραβάκι;
-          Ναι καραβάκι! Γιατί σου φαίνεται παράξενο και απορείς; Η θάλασσα είναι πολύ στενά δεμένη με τους ΄Ελληνες και τις δραστηριότητες τους. Εξάλλου η εκκλησία το ερμηνεύει ότι το καράβι μας μεταφέρει στη νέα ζωή , στη νέα πίστη, στο Χριστό!
-          Ώστε έτσι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και το καραβάκι!
-          ΄Ακου κι αυτό! Τώρα έχουμε τα πλαστικά δέντρα τα οποία έδωσαν μεγάλη χαρά στους Πράσινους γιατί για το στόλισμα των δέντρων θυσιάζονταν πολλά πεύκα!
-          Αυτό είναι αλήθεια, πρόσθεσε ο Βάκης.
Κ.Α.Χ.

29.12.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου