Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Κρυφακούσματα!

ΚΡΥΦΑΚΟΥΣΜΑΤΑ!
Προχτές ο φίλος μου ο Βάκης δεν μπορούσε να με συναντήσει  για καφέ γιατί έπρεπε να πάει στο αεροδρόμιο Λάρνακας να παραλάβει κάποιους συγγενείς του. ΄Ετσι αποφάσισα να πάω μόνος και για αλλαγή πήγα στη λεωφόρο Μακαρίου που έχει μετατρέψει Δήμος σε «οδό Χριστουγέννων», όπως την έχει ονομάσει. Η «οδός Χριστουγέννων» είναι ένα τμήμα της λεωφόρου που έχει στολιστεί με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο τρόπο! Ευχάριστο, διασκεδαστικό. Παραμυθένιοι! Μεταξύ άλλων στηθεί και μικρά ξύλινα σπιτάκια στολισμένα χριστουγεννιάτικα που διαθέτουν διάφορα προϊόντα από ποτά μέχρι φαγητά της ώρας, στολίδια και είδη χειροτεχνίας και οικιακής οικονομίας.
Στάθηκα ιδιαίτερα μπροστά από το μικρό σπιτάκι που διέθετε ζεστό κρασί! Αν εκείνη την ώρα, έστω και πρωί λειτουργούσε το υποστατικό θα έπαιρνα ένα ποτήρι να θυμηθώ τα παλιά! Ζεστό κρασί σερβίρεται το χειμώνα σε όλες τις κεντροευρωπαϊκές και βορειοευρωπαικές πόλεις ιδιαίτερα όμως τα Χριστούγεννα. Θυμάμαι ιδιαίτερα το ζεστό κρασί που δοκίμασα στις Βρυξέλλες, στο «grand place» και στο Στρασβούργο στο «place de cathedral» καθώς και στο Λονδίνο, στο «covent garden». Από ένα σπιτάκι έπαιρνες το ζεστό κρασί  και από ένα άλλο ζεστό λουκάνικο με μουστάρδα  σε ψωμάκι.. Τέλειος συνδυασμός ιδιαίτερα αν τα Χριστούγεννα είναι λευκά και το κρύο τσουχτερό!
Μιας και το σπιτάκι που διέθετε ζεστό κρασί ήταν κλειστό περιδιάβασα ακόμη λίγο, πίσω από τα σπιτάκια, στο πεζοδρόμιο. Η κατάσταση με τα καταστήματα προκαλεί κατάθλιψη! Σχεδόν κάθε δεύτερο κατάστημα είναι κλειστό και εκεί που άλλοτε έβλεπες ποικίλα προϊόντα στις βιτρίνες τώρα διαβάζεις συνεχώς «ενοικιάζεται»! Στα άλλα που λειτουργούν και προσπαθούν να αντέξουν στην κρίση δεν υπάρχει κίνηση ούτε πελάτες! Σκεφτόμουνα να απομακρυνθώ από την περιοχή αλλά είδα ότι οι δυο-τρείς καφετέριες που λειτουργούν εκεί είχαν μερικούς πελάτες. Αποφάσισα να μπω σε μια, δεν ξέρω αν είναι μόνο για τον καφέ ή και από συμπαράσταση!
Κάθισα σε ένα τραπεζάκι δίπλα από μια παρέα ηλικιωμένων κυριών που είχαν ενώσει δυο τραπεζάκια και απολάμβαναν τα ροφήματά τους και τα γλυκά τους. «Πρέπει να είναι κυρίες της παλιάς λευκωσιάτικης αριστοκρατίας» σκέφτηκα, και τις κοίταξα καλύτερα. Ντυμένες ωραία αν και δυο απ αυτές φορούσαν παντελόνια «τζιν», κρατούσαν όμως όπως πρόσεξα τσάντες, μερικές από τις οποίες ήταν γνωστής γαλλικής φίρμας! Η μια μάλιστα φορούσε και καπέλο!
Μόνος, μη έχοντας κάτι άλλο να κάνω, άκουγα τις κουβέντες των κυριών! Μιλούσαν φαίνεται για κάποιο φαγητό ή γλυκό και έλεγε η μια ότι δεν χρησιμοποιεί ελαιόλαδο αλλά ηλιέλαιο. Μετά μια έριξε μια κουβέντα για το γείτονα κάποιας άλλης «που βάζει το κοστούμι του και κάνει τον ωραίο»! Το έριξαν και στην πολιτική θίγοντας δυο θέματα. Πρώτον τα είχαν με τους Τούρκους και ιδιαίτερα με τον Νταβούτογλου «που θέλει να πάρει το αέριο μας αφού πρώτα ξεγελάσει το Σαμαρά και μετά το δικό μας που δεν θα μπορεί να κάνει οτιδήποτε, αν συμφωνήσει η Ελλάδα» όπως είπε η κυρία με το καπέλο. Το δεύτερό τους θέμα ήταν το συμβόλαιο για το διορισμό της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας. «Μάζεψε όλους αυτούς τους γύφτους στο προεδρικό να τον συμβουλεύουν» είπε ενώ μια και η άλλη πρόσθεσε αγανακτισμένη «τι ξέρει ο Μακάριος Δρουσιώτης από διοικητικά και από συμβόλαια;» Και μια τρίτη είπε κι αυτή τα δικά της, «έπρεπε να έχει εκεί δημοσίους υπαλλήλους που ξέρουν από συμβόλαια, σημειώματα και έλεγχο» για να έρθει μια τέταρτη να ολοκληρώσει τη συζήτηση «καλά κι αυτός υπογράφει ότι του βάλουν μπροστά του;»
Αυτά από τα κρυφακούσματά μου! Τα άλλα δεν γράφονται!
Κ.Α.Χ.

12.12.2014   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου