Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η κυρία Λουλού

Ιστορίες του Αγώνα (11)

Η ΚΥΡΙΑ ΛΟΥΛΟΥ

Η κυρία Λουλού εργαζόταν στο ταμείο του κινηματοθεάτρου «Παλλάς» στη Λευκωσία. Άρχισε να εργάζεται εκεί από το 1950, πράγμα «τολμηρό» για την εποχή για ένα κορίτσι «από καθώς πρέπει οικογένεια», γιατί καθημερινά συνομιλούσε με άντρες που πήγαιναν στο σινεμά, έστω και πίσω από το τζάμι του ταμείου, που ήταν ένα μικρό δωματιάκι δίπλα από την κεντρική είσοδο. Ξεκίνησε να εργάζεται αμέσως μόλις τέλειωσε το Γυμνάσιο, ως «δεσποινίς Λουλού» και έγινε εκεί «κυρία Λουλού».
Ο Κυριάκος ήταν πήγε ένα βράδυ εκεί σινεμά και είδε τη Λουλού πίσω από το τζάμι του ταμείου. Έκτοτε έγινε σινεφίλ και δεν έχανε παράσταση. Έτσι γνωρίστηκε με τη Λουλού και παντρεύτηκαν. Από τότε δεν ξαναμπήκε στο σινεμά να παρακολουθήσει ταινία παρά μόνο περνούσε έξω από το κινηματοθέατρο για να πάρει με το αυτοκίνητό του τη Λουλού, ένα Morris Minor. Αυτό γινόταν  όταν έκλεινε το ταμείο και μετά που έμπαινε και ο τελευταίος πελάτης στη νυχτερινή παράσταση.
Η Λουλού μέχρι το 1960 ήθελε να αλλάξει το όνομά της «αυτό το Λουλού μοιάζει περισσότερο με όνομα κούκλας παρά με όνομα μιας κυρίας με άντρα και παιδί», όπως έλεγε συχνά. Μόνο μετά το 1960 όταν στο μουσικό στερέωμα εμφανίστηκε η Σκωτσέζα τραγουδίστρια Lulu η κυρία Λουλού άλλαξε ιδέα και της άρεσε πάρα πολύ το όνομά της!

                                                  ***

Ήταν Γενάρης του 1957 όταν το κινηματοθέατρο «Παλλάς» διαφήμιζε στις εφημερίδες της Λευκωσίας ότι «από την ερχόμενη Κυριακή αρχίζει η προβολή της βραβευμένης με Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου το 1955 ταινίας «The country girl» με την Grace Kelly.
Ο στρατηγός James Callahan καθώς καθόταν στο γραφείο του και διάβαζε το τελικό κείμενο μιας αναφοράς που θα έστελλε στο Λονδίνο με εισηγήσεις για τους τρόπους καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Κύπρο και τους τρόπους ανάκτησης της εμπιστοσύνης των Κυπρίων προς την Κυβέρνηση της νήσου, πήρε ένα τηλεφώνημα από τη σύζυγό του Alisson.
          - Darling την Κυριακή αρχίζει η προβολή της ταινίας «The country
            girl» με την Grace Kelly. Θέλω να πάμε να τη δούμε.
          - OK, θα κανονίσω να πάμε.
Στην Οργάνωση έφτασε το μήνυμα ότι ο στρατηγός James Callahan θα πάει την Κυριακή στη νυχτερινή παράσταση στο κινηματοθέατρο. Η κυρία Alisson το είπε στην υπηρέτριά της την κυρία Ανδρούλλα και αυτή το είπε παρακάτω.
Την Παρασκευή πριν την πρεμιέρα στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» έφτασε στο σπίτι της κυρίας Λουλούς το πρωί την ώρα που ο Κυριάκος είχε ήδη πάει στη δουλειά του, ο Κοινοτάρχης Καϊμακλίου με μια τσάντα στο χέρι. Η Λουλού τον κάλεσε μέσα και του έψησε καφέ έχοντας  την απορία για το πού οφειλόταν αυτή η επίσκεψη. Ο Κοινοτάρχης αφού πρώτα άνοιξε ένα τετράδιο με τις φορολογίες των κατοίκων, που όπως φάνηκε το είχε μαζί του για συγκάλυψη μήπως και έμπαιναν Άγγλοι στρατιώτες στο σπίτι. Άρχισε τότε να μιλά στην κυρία Λουλού για τον Αγώνα για ελευθερία και ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν και η ίδια μάλιστα που προέρχεται από καλή και θρησκευόμενη οικογένεια κλπ κλπ. Στο τέλος έπεισε την κυρία Λουλού να περάσει την Κυριακή  καθοδόν προς το «Παλλάς» από το περίπτερο του Μιλτή και να παραλάβει μια βόμβα την οποία να  τοποθετήσει όσο πιο κοντά γινόταν στο κάθισμα του στρατηγού που θα πήγαινε να παρακολουθήσει την ταινία. Της εξήγησε ότι θα ήταν ρυθμισμένη να εκραγεί μετά το διάλειμμα όταν αυτή θα είχε κλείσει το ταμείο και θα είχε σχολάσει. Τη βόμβα θα έπρεπε να βρει ευκαιρία να την τοποθετήσει όταν θα έσβηναν τα φώτα και θα ξεκινούσε η προβολή της ταινίας. Θα έμπαινε να επιθεωρήσει την αίθουσα με το φακό της, όπως κάθε βράδυ και θα άφηνε τη βόμβα όσο πιο κοντά μπορούσε στο κάθισμα του στρατηγού. Φεύγοντας ο Κοινοτάρχης είπε στη Λουλού:
-         Αυτά δεν θα τα πεις σε κανένα. Ούτε στον Κυριάκο τον άντρα σου!

                                   ***
Εκείνη την Κυριακή η κυρία Λουλού πράγματι πέρασε από το περίπτερο του Μιλτή καθοδόν προς το «Παλλάς» και με τρεμάμενο χέρι του έδωσε τη μικρή τσάντα που μετέφερε. Ο περιπτεράς έβαλε τη βόμβα στη τσάντα και από πάνω μια εφημερίδα και μια σακουλίτσα με φιστίκια, μήπως και τους έβλεπε κάποιος.
Πριν τη νυχτερινή πρεμιέρα έφτασε στο «Παλλάς» μια ομάδα από αστυνομικούς και στρατιώτες και ερεύνησαν την αίθουσα, το φουαγιέ και τα αποχωρητήρια. Κανένας ευτυχώς δε σκέφτηκε να ερευνήσει το ταμείο όπου καθόταν η κυρία Λουλού και έβγαζε εισιτήρια στον κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει την ταινία.
Πέντε λεπτά πριν την έναρξη της ταινίας έφτασε ο στρατηγός James Callahan με τη σύζυγό του Alisson. Ένας λοχίας του Αγγλικού στρατού ήρθε και παρέλαβε από την κυρία Λουλού τα τρία εισιτήρια που είχαν προπληρώσει για το στρατηγό. Τότε η κυρία Λουλού πρόσεξε ότι τον στρατηγό και τη σύζυγό του συνόδευε και ο Αστυνόμος Ανδρέας Πέτρου. Ένας Ελληνοκύπριος αστυνομικός που εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και προήχθη σε αστυνόμο.
Ο αστυνόμος Ανδρέας Πέτρου ήταν τότε σαράντα πέντε περίπου ετών και πριν ένα περίπου χρόνο αποφάσισε να νυμφευτεί. Μέχρι τότε όλοι θεωρούσαν ότι δεν θα νυμφευόταν  ποτέ έτσι εσωστρεφής και κλειστός τύπος που ήταν. Όλη την εξουσία του την ασκούσε μόνο στους ιεραρχικά κατώτερούς του ενώ εκτός του περιβάλλοντος της εργασίας του δεν θα μπορούσε να πατήσει ούτε μέρμηγκα. Η τυχερή νύμφη ήταν η κυρία Φλωρεντία γειτόνισσα της κυρίας Λουλούς και κομμώτρια της γειτονιάς. Σ’ αυτή χτενιζόταν και η Λουλού κάθε Σάββατο πρωί.
Όταν είδε το σύζυγο της κομμώτριας της η κυρία Λουλού μετάνιωσε και αντί να τοποθετήσει τη βόμβα στην αίθουσα πήγε και την άφησε στα αποχωρητήρια των ανδρών
Τη Δευτέρα το πρωί ο Κυριάκος  πριν φύγει για δουλειά, πήρε την εφημερίδα που του άφηνε κάθε πρωί ο εφημεριδοπώλης και διάβασε  την κύρια είδηση φωναχτά να τον ακούει και η κυρία Λουλού. «Βόμβα εξερράγη ψες στα αποχωρητήρια των ανδρών του κινηματοθεάτρου «Παλλάς» όπου παρακολουθούσε την παράσταση και ο στρατηγός          με τη σύζυγό του και τον Αστυνόμο Ανδρέα Πέτρου. Ευτυχώς κανένας δεν έπαθε τίποτα. Προκλήθηκε μόνο αναστάτωση και διακόπηκε η προβολή της ταινίας. Η διεύθυνση του κινηματοθεάτρου ανακοίνωσε ότι οι θεατές παρουσιάζοντας το απόκομμα του εισιτηρίου τους θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ταινία όποτε το επιθυμούν».
-         Ευτυχώς που είχες σχολάσει Λουλού μου!
-         Ναι ευτυχώς Κυριάκο μου!

                                            ***

Χρόνια μετά τον Αγώνα η κυρία Λουλού εξομολογήθηκε στο σύζυγό της ότι εκείνη είχε τοποθετήσει τη βόμβα στο κινηματοθέατρο «Παλλάς».
-         Σιγά μη σε πιστέψω Λουλού!
-         Πίστεψέ με Κυριάκο!
-         Μπα σε καλό σου, δε ζει κι ο Κοινοτάρχης να τον ρωτήσω!
Ο Κυριάκος έφυγε από το μάταιο τούτο κόσμο με την αμφιβολία αν τη βόμβα στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» είχε τοποθετήσει η Λουλού ή όχι.

Κ.Α.Χ.

15.9.2015          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου