Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Οι αχθοφόροι

ΟΙ ΑΧΘΟΦΟΡΟΙ
Με το φίλο μου το Βάκη πήγαμε για καφέ σε μια καφετέρια στην Έγκωμη Λευκωσίας, εκεί που το Χειμώνα γίνεται μάχη για το ποιος θα καθίσει όσο το δυνατό πιο κοντά στο τζάκι και το καλοκαίρι ποιος θα εξασφαλίσει θέση έξω στον κήπο. Σε λίγο, όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν τα κλιματιστικά, θα αρχίσουν να γίνονται μάχες για το ποιος θα βρει θέση εντός! Πήραμε το φραπέ μας και πιάσαμε την κουβέντα. Τότε ο Βάκης μου λέει:
-          Είδες οι αχθοφόροι που τα κατάφεραν;
-          Τι κατάφεραν;
-          Να πάρουν λεφτά!
-          Ναι, αγαπητέ μου φίλε τα κατάφεραν να πάρουν σχεδόν ένα εκατομμύριο Ευρώ ο καθένας τους.
-          Μα τόσα πολλά;
-          Ναι, υπάρχουν 31 αχθοφόροι, μάλλον πρέπει να λέμε δήθεν αχθοφόροι, στο λιμάνι Λεμεσού και η Κυβέρνηση θα τους μοιράσει 27,5 εκατομμύρια Ευρώ. Λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, τα οποία θα μοιράσει μια κυβέρνηση που κλαίεται ότι δεν έχει λεφτά να δώσει σε όσους πρέπει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
-          Και δεν υπάρχει κάποιος να φωνάξει εναντίον αυτής της κατάστασης;
-          Ξέρεις ότι το επάγγελμα του αχθοφόρου είναι κλειστό. Πήραν μερικοί με τη βοήθεια των κομμάτων άδειες και μετά δεν επέτρεπαν σε κανένα άλλο να πάρει άδεια. Έφτασαν μέχρι του σημείου να δίνουν για προίκα στην κόρη τους την άδεια του αχθοφόρου και ο γαμπρός τους στη συνέχεια έπαιρνε την άδεια του πεθερού! Τώρα οι πολιτικοί μας αφού πρώτα δημιούργησαν ένα κατεστημένο πάνω στο οποίο δεν τολμούν να αγγίξουν, να πληρώνουν με τα λεφτά του λαού για να πάρουν πίσω τις άδειες και να μπορέσουν έτσι να προχωρήσουν με τη φιλελευθεροποίηση της λειτουργίας των λιμανιών.
-          Άκουσα ότι έχουν ένα πλούσιο Ταμείο Προνοίας.
-          Ναι,  έχουν εκατομμύρια στο Ταμείο τους και μάλιστα ο Δήμος Λεμεσού έπαιρνε δάνεια από το Ταμείο τους με αρκετά καλό για το Ταμείο επιτόκιο και με εγγύηση της κυβέρνησης. Κάποτε ήταν αχθοφόροι, μετέφεραν δηλαδή φορτία. Ήταν οι γνωστοί μας χαμάληδες που φόρτωναν και ξεφόρτωναν τα πλοία μεταφέροντας στους ώμους και στην πλάτη τους φορτία. Μάλιστα είχαν στο κεφάλι και στην πλάτη μια κουκούλα πάνω στην οποία έβαζαν το φορτίο. Μετά ήρθαν οι γερανοί και οι χαμάληδες έγιναν αχθοφόροι. Κάθονται λοιπόν τώρα στην καντίνα του λιμανιού, ξεφορτώνει ο γερανός και εισπράττουν «αχθοφορικά» ανάλογα με το βάρος του φορτίου! Έτσι δουλειά θα την ήθελε ο καθένας!
-          Πριν μερικές βδομάδες έκλεισαν το λιμάνι.
-          Για να πιέσουν να πάρουν τα εκατομμύρια. Έτσι γίνεται όταν έχεις κλειστά επαγγέλματα και μάλιστα σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας. Οι αχθοφόροι κατάντησαν άχθος αρούρης!
-          Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό;
-          Είναι Ομηρική φράση που σημαίνει βάρος της γης και λέγεται για τον άνθρωπο που δεν είναι χρήσιμος και παράλληλα παρασιτεί σε βάρος των άλλων!
Κ.Α.Χ.

29.6.2015  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου