Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Πόσο πουλάνε τον καφέ ...

ΠΟΣΟ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ …
Με το φίλο μου το Βάκη καθόμαστε σιωπηροί και απολαμβάνουμε το φραπέ μας στο γνωστό μας «λημέρι», σε καφετέρια της οδού Λήδρας. Σε κάποια στιγμή ακούω το Βάκη να σιγοτραγουδά, ευτυχώς γιατί αν τραγουδούσε δυνατά ή θα μέναμε μόνοι στην καφετέρια ή θα μας έδιωχναν:
«Ένα καράβι από τη Χιο
με τις βαρκούλες του τις δυο
 στη Σάμο πήγε κι άραξε
κι έκατσε και λογάριασε
πόσο πουλάνε τον καφέ
με λίγο γάλα το φραπέ …»
Όταν τελείωσε το «ασμάτιόν» του, τού λέω
-          Το φραπέ το πληρώνουμε στις καφετέριες που πηγαίνουμε από 2,50 Ευρώ μέχρι και 3,20.
-          Καλά πώς καθορίζεται η τιμή του;
-          Οι οικονομολόγοι θα σου πουν ότι η τιμή κάθε προϊόντος καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση και μετά αρχίζουν να σου λεν χίλιες και μια προϋποθέσεις, εξαιρέσεις κλπ, οπότε καταλαβαίνεις ότι ο καθένας βάζει μια τιμή και την κρατά εκεί όταν υπάρχουν «θύματα» να την πληρώνουν!
-          Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που πρέπει να υπολογίσεις όπως τα υλικά, το ενοίκιο του καταστήματος, οι μισθοί των υπαλλήλων και πολλά άλλα.
-          Βεβαίως υπάρχουν. Η προσφορά και η ζήτηση τα λαμβάνει όλα αυτά υπόψη πριν ι αυτός που τα ακούει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο καθένας κάνει ότι θέλει, φτάνει να μπορεί! Ξέχασες όμως την Κυβέρνηση που είναι συνέταιρος σε όλα τα καταστήματα!
-          Τι εννοείς;
-          Εννοώ το ΦΠΑ, που όσο πιο ψηλή είναι η τιμή πώλησης ενός αγαθού τόσο περισσότερο χαίρεται η κυβέρνηση αφού εισπράττει περισσότερα.
-          Έχεις δίκαιο! Ίσως γι αυτό δεν πολυενδιαφέρεται η κυβέρνηση για τις τιμές των καυσίμων;
-          Μου θύμισες μια ιστορία που ταιριάζει γάντι με αυτά που λες. Θυμάσαι το σουβλατζίδικο πάνω στα τείχη της πόλης που πηγαίναμε κυρίως τα μεσημέρια όταν είχαμε διάλειμμα από τη δουλειά και τρώγαμε σουβλάκια;
-          Θυμάμαι, πώς να το ξεχάσω;
-          Λοιπόν μια φορά πήγα το βράδυ εκεί για σουβλάκια και βρήκα εκείνο τον πρόσχαρο και χαμογελαστό ιδιοκτήτη του καταστήματος να έχει τα νεύρα, σχεδόν να μη μιλιέται, ούτε για παραγγελία. Τον ρώτησα τι έχει και μου απάντησε. «Ήταν εδώ μέχρι πριν λίγο οι επιθεωρητές του ΚΟΤ». «Βρήκαν τίποτα λάθος;» «Όχι προς Θεού, έχω τα πάντα εντάξει και εφαρμόζω όλους τους κανόνες υγιεινής!» «Τότε τι έγινε και είσαι όλος μέσα στα νεύρα;» «Πουλάω τη μπύρα όπως ξέρεις 15 σελίνια το μπουκάλι και προσπαθούσαν να με πείσουν να ανεβάσω την τιμή στα 25 σελίνια όπως την έχουν οι άλλοι εδώ τριγύρω». «Καλά τι τους νοιάζει αυτούς πόσο θα πουλάς εσύ τη μπύρα στο σουβλατζίδικό σου;» Δεν κατάλαβες! Ο ΚΟΤ εισπράττει  3% πάνω στις πωλήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφάλιζαν τις αυξήσεις τους  και τα άλλα τους ωφελήματα οι υπάλληλοι!» Λοιπόν φίλε Βάκη όπως καταλαβαίνεις τις τιμές τις καθορίζει η προσφορά και η ζήτηση!
  Κ.Α.Χ.

 12.6.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου