Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Πάμε Ασία ...

ΠΑΜΕ ΑΣΙΑ …
Χτες γύρω στις δέκα το πρωί κτύπησε το κινητό μου τηλέφωνο. Ευτυχώς βρισκόμουν κοντά στο σημείο όπου το είχα αφήσει από το βράδυ όταν επέστρεψα στο σπίτι και γι αυτό το απάντησα. Ήταν ο φίλος μου ο Βάκης.
-          Καλημέρα, «πάμε Ασία;»
-          Καλή σου μέρα! Πάμε βεβαίως!
Όταν με το φίλο μου το Βάκη λέμε «πάμε Ασία» εννοούμε ότι θα πάμε για καφέ στη Λήδρας Κυριακή πρωί. Η εντός των τειχών Λευκωσία κάθε Κυριακή μετατρέπεται σε «Ασιατική πόλη»! Έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε κάποια πόλη στις Φιλιππίνες, ή στο Πακιστάν, ή στη Σρι Λάνκα, ή στη Μπανγκλαντές ή ακόμη και στο Νεπάλ! Γεμίζει η πόλη από οικιακές βοηθούς ντυμένες είτε πολύ μοντέρνα είτε με παραδοσιακές ενδυμασίες της χώρας τους. Οι περισσότερες κρατάνε και από μια χάρτινη τσάντα, κυρίως πολύ γνωστής μάρκας υποδημάτων ή ενδυμάτων που παίρνουν από την κυρία τους ( ή τη «μαντάμ τους» ) και έχουν εκεί το μεσημεριανό τους το οποίο μεσημέρι θα φάνε με τις φίλες τους.
Στους παράδρομους των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου έχει αναπτυχθεί μια πρωτοφανής οικονομική δραστηριότητα. Έχουν ανοίξει μικρά μαγαζάκια με «χρώμα» Ασίας. Εκεί πωλούνται διάφορα προϊόντα, κυρίως τρόφιμα από τις χώρες των οικιακών βοηθών και διαθέτουν την «πραμάτεια» τους βασικά κάθε Κυριακή. Έχουν ανοίξει ακόμη και διάφορα «internet καφέ» όπου καταφεύγουν οι οικιακές βοηθοί για να επικοινωνήσουν με χαμηλό αντίτιμο με τους δικούς τους στην πατρίδα τους. Μιλούν ακόμη και μέσω skype και βλέπουν τους δικούς τους και τα παιδιά τους! Είναι μερικές φορές συγκινητικό να βλέπεις μια μητέρα που ξενιτεύτηκε για να βγάλει κάποια λεφτά να στέλλει φιλάκια στα παιδιά τη!.
Λειτουργούν ακόμη και night club ημέρας! Εκεί ακούς για παράδειγμα μουσική από τις Φιλιππίνες και αξίζει να σημειωθεί ότι επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε κορίτσια τα οποία χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής της χώρας τους!
Οι οικιακές βοηθοί ακόμη οργανώνονται σε αθλητικές ομάδες που περπατούν στους δρόμους της πόλης με κοντά παντελονάκια και φανέλες με αριθμούς και λογότυπα των ομάδων τους. Κυρίως παίζουν βόλεϊ μπολ και μάλιστα οργανώνουν και πρωτάθλημα μεταξύ τους!
Καθίσαμε λοιπόν με το φίλο μου το Βάκη σε μια καφετέρια στο μέσο περίπου της οδού Λήδρας και παίρναμε το φραπέ μας, παρακολουθώντας τις διάφορες οικιακές βοηθούς να πηγαινοέρχονται και απολαμβάνοντας μια πανδαισία των χρωμάτων και των ήχων από τις διάφορες γλώσσες που μιλούσαν οι περαστικές.
Εντοπίσαμε όμως και τους «κυνηγούς» αλλοδαπών οικιακών βοηθών! Πηγαινοέρχονταν κι αυτοί στη Λήδρας προσπαθώντας «ανεπιτυχώς» να προσεγγίσουν τις «κοπέλες» όπως τις αποκαλούν!
Αυτή είναι η Ασία μας στο κέντρο της Λευκωσίας!
Κ.Α.Χ.

1.6.2015  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου