Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ενοικιάζεται δωμάτιο

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΩΜΑΤΙΟ
Θυμάμαι ακόμη, όταν είμαστε φοιτητές, δεν κατάφερναν να εξασφαλίσουν δωμάτιο σε φοιτητική εστία αναγκάζονταν να ενοικιάσουν δωμάτιο  από τον ιδιωτικό τομέα. Το ενοίκιο στις φοιτητικές εστίες ήταν πολύ χαμηλό αλλά η ζήτηση ήταν μεγάλη και δεν μπορούσαν οι εστίες να στεγάσουν όλους τους φοιτητές. ΄Οσοι σπούδαζαν με υποτροφία είχαν εξασφαλισμένη θέση σε φοιτητική εστία. Οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να πάρουν δωμάτιο αφού πρώτα ικανοποιείτο η ζήτηση από ντόπιους φοιτητές, έτσι πολλοί φίλοι και συμφοιτητές μου νοίκιαζαν δωμάτια σε σπίτια ή διαμερίσματα.
Μπορούσες να βρεις δωμάτιο να ενοικιάσεις από τις μικρές αγγελίες στις εφημερίδες που δημοσίευαν «ενοικιάζεται επιπλωμένο δωμάτιο σε ανεξάρτητη κατοικία με τζάκι. Το κάρβουνο περιλαμβάνεται στο ενοίκιο, τηλ …». ΄Η δημοσίευαν «ενοικιάζεται επιπλωμένο δωμάτιο σε διαμέρισμα με κεντρική θέρμανση, περιοχή … τηλ …». Σε μερικές αγγελίες αποκλείονταν φοιτητές, σε άλλες δινόταν προτίμηση σε φοιτητές και σε άλλες διευκρινιζόταν ότι μπορούν να διαμείνουν και δυο άτομα στο ίδιο δωμάτιο.
Υπήρχε όμως και ένας πρακτικότερος τρόπος να βρεις δωμάτιο για ενοικίαση. Καθημερινά ειδικά την περίοδο έναρξης των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο, όσοι διέθεταν δωμάτια προς ενοικίαση, μεταξύ των ωρών τέσσερις και εφτά το απόγευμα, συγκεντρώνονταν μπροστά από τα γραφεία μιας συγκεκριμένης εφημερίδας, όπου καταχωρούνταν μικρές αγγελίες. Εκεί πήγαιναν και οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και συνομιλούσαν με τους ενοικιαστές. Μάθαιναν λεπτομέρειες για τα δωμάτια, τα έπιπλα, το ενοίκιο και τις συγκοινωνίες και τις πλείστες φορές πήγαιναν μαζί με τους ενοικιαστές για να δουν το δωμάτιο και να πάρουν μια πρώτη γεύση από τις συγκοινωνίες.
Τις περισσότερες φορές το δωμάτιο που πήγαιναν να δουν ανταποκρινόταν στη σχετική περιγραφή. Μερικές φορές όμως η επίσκεψη ήταν απογοητευτική. Άλλη η περιγραφή και άλλη η πραγματικότητα! Οπότε πάλι από την αρχή, νέα επίσκεψη ξανά στα γραφεία της εφημερίδας για αναζήτηση άλλου δωματίου προς ενοικίαση …
Αν για το δωμάτιο η περιγραφή διέφερε από την πραγματικότητα κατά 10% η αναφορά στις  συγκοινωνίες, στην απόσταση, στις στάσεις των λεωφορείων κλπ, διέφερε κατά 20%!
Η συγκατοίκηση ας σημειωθεί σε ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι με νοικοκυραίους δεν είναι εύκολη υπόθεση! Μερικές φορές ο ενοικιαστής έβαζε πρόσθετους όρους, όπως για παράδειγμα οι επισκέψεις επιτρέπονται μέχρι τις εννέα το βράδυ ή απαγορεύονται οι επισκέψεις από άτομα του αντίθετου φύλου! ΄Η ακόμη να μην μένουν τα φώτα αναμμένα ως αργά το βράδυ ή να βγάζεις τα παπούτσια σου μόλις μπεις στο διαμέρισμα ή να μην λερώνεις τα χαλιά ή ακόμη η χρήση της κουζίνας δεν επιτρέπεται για μαγείρεμα παρά μόνο για καφέ ή τσάι κλπ, κλπ.
Υπήρχαν όμως και τα «τυχερά» για όσους ενοικίαζαν δωμάτιο σε σπίτι ή διαμέρισμα. Κυρίως όταν η ιδιοκτήτρια ήταν χήρα,  ή γεροντοκόρη, ή ζωντοχήρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις στα «τυχερά» περιλαμβάνεται το φαγητό, το γλυκό το πλύσιμο ρούχων κλπ. Υπήρχαν μάλιστα  σε ς περιπτώσεις και άλλου είδους «τυχερά» αλλά γι αυτά ίσως μια άλλη φορά!
Ιδιαίτερης περιποίησης μάλιστα τύγχαναν οι φοιτητές που ενοικίαζαν δωμάτιο σε σπίτι ή διαμέρισμα όταν υπήρχε σ αυτό κορίτσι σε ηλικία γάμου. Η νοικοκυρά που στόχευε να γίνει πεθερά περιποιείτο τον φοιτητή με τον καλύτερο τρόπο. Μερικοί πιάνονταν έτσι στα δίκτυα της και βρίσκονταν ξαφνικά νυμφευμένοι με την κόρη της σπιτονοικοκυράς τους!
Κ.Α.Χ.

22.11.2014   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου