Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Σαρακοστή

ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Ο φίλος μου ο Βάκης επέστρεψε από τον πάγκο εξυπηρέτησης της καφετέριας της οδού Λήδρας κρατώντας δυο μαύρους καφέδες, καφέδες δηλαδή χωρίς γάλα, χωρίς κρέμα. Τους έβαλε στο τραπαζάκι και κάθησε. Τον κοίταξα μια, τον κοίταξα δυο, τον κοίταξα τρεις φορές  και κατάλαβα ότι περίμενε να ακούσει την αντίδρασή μου που σκόπιμα την καθυστερούσα για να τον αγχώσω!  Στο τέλος του είπα:
-          Τους τέλειωσε το γάλα;
-          ΄Οχι!
-          Τότε γιατί έφερες καφέδες χωρίς γάλα;
-          Λόγω Σαρακοστής!
-          Καλά προχτές Καθαρά Δευτέρα, μετά που φάγαμε νηστίσημα στην αυλή του σπιτιού σου, δεν πήγαμε το βράδυ στη μπυραρία και φάγαμε μπιφτέκια με αυγό και τυρί  και ήπιαμε άσπρη μπύρα;
-          Ναι, αλλά πρέπει να νηστεύουμε και λίγο!
-          Νηστεία αλά καρτ δηλαδή;
-          Μα αφού και η εκκλησία μας κάνει εξαιρέσεις.
-          Ναι, για «νοσούντες και οδοιπορούντες».
-          Ακριβώς γι αυτούς.
-          Εσύ πάντως δεν νοσείς και απ ότι ξέρω ήρθες εδώ με αυτοκίνητο! Αλλά κατάλαβα εξαιρείσαι ως οδοιπόροςτης ζωής!
-          Πο;y πας;
-          Πάω να προσθέσω κρέμα στον καφέ μου, από εκείνη τη …  νηστίσημη!
Επέστρεψα πίσω με πραγματικό καφέ και είπα στο Βάκη:
-          Ξέρεις ότι με το «κοψιμο της μούττης της» είχα παιδικό τραύμα μεχρι που πήγα στο δημοτικό;
-          ΄Οχι, για λέγε!
-          ΄Ελεγαν οι μεγάλοι «να κόψουμε την μούττη της» κι εγώ μικρό παοδί τους άκουγα και αγωνιούσα. Ποιάς θα κόψουν τη μύτη; Τί τους έκανε και θα της κόψουν τη μύτη;  Και πώς θα είναι αυτό το κορίτσι, αυτή η γυναίκα τέλος πάντων με κομμένη τη μύτη; Τα βράδια την Καθαρά Δευτέρα φοβόμουνα να μένω μόνος μπας και εμφανιστεί καμιά γυναίκα με κομμένη τη μύτη της!
-          Καλά γιατί δε ρωτούσες τους δικούς σου να σου εξηγήσουν;
-          Δεν ξέρω, ίσως να μην ήθελα να φανώ ότι δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται.
-          ΄Ωστε πάντα έτσι ήσουνα, ήθελες να τα ανακαλύπτεις και να τα μαθαίνεις όλα μόνος σου! Πότε ανακάλυψες τι σημαίνει το «κόψιμο της μούττης της»;
-          ΄Οταν πήγα στο δημοτικό και μας εξήγησε ο δάσκαλος για τις νηστείες της Σαρακοστής. Τότε κατάλαβα ότι η μύτη είναι η πρώτη μέρα των νηστειών και απελευθερώθηκα από τη γυναίκα με την κομμένη μύτη που θα εμφανιζόταν ξαφνικά μποστά μου!
Κ.Α.Χ

26.2.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου