Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Περί γραβάτας

ΠΕΡΙ ΓΡΑΒΑΤΑΣ
Σε καφετέρια της Ονασαγόρου και πάλι με το φίλο μου το Βάκη για καφέ. Επιστρέφει ο Βάκης από τον πάγκο εξυπηρέτησης με δυο καφέδες και μου λέει:
-          Ρώτησα την γκαρσόνα αν είχε σκωτσέζικο καφέ και με κοίταξε σαν να έβλεπε εξωγήινο!
-          Εγώ έχω στο σπίτι ακόμη λίγο και είσαι ευπρόσδεκτος. ΄Οποτε θέλεις κόπιασε να τον πιούμε! Ακολουθεί και σκωτσέζικο ουίσκι!
-          Μου άρεσε η ανάρτησή σου στο facebook για τη γραβάτα!
-          Ναι, ναι έβγαλαν όλοι τις γραβάτες μπροστά στον ΄Ελληνα πρωθυπουργό και νόμισαν πως έγιναν επαναστάτες!
-          Θυμάσαι πότε βγάλαμε τη γραβάτα;
-          Βέβαια! Για πρώτη φορά όταν αποφοιτήσαμε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και η γραβάτα ήταν μέρος της στολής μας.
-          Θυμάσαι πότε τη ξαναβάλαμε;
-          Στο γάμο μας!
-          Νομίζω ότι βάλαμε και τη γραβάτα της Σχολής μας όταν αποφοιτήσαμε από το Πανεπιστήμιο.
-          ΄Εχεις δίκαιο. Εκείνη τη λιλά γραβάτα με το έμβλημα και το όνομα του Πανεπιστημίου. Οι γραβάτες διέφεραν από Σχολή σε Σχολή με βάση το χρώμα τους.
-          Θυμάσαι και από πότε αρχίσαμε να τις φοράμε καθημερινά;
-          Αμέ;  Όταν γίναμε δημόσιοι υπάλληλοι! Τη βγάζαμε μόνο τις Κυριακές αν δεν είχαμε κανένα γάμο ή κάποια άλλη επίσημη εκδήλωση.
-          Και πότε την απαλλαχτήκαμε;
-          Από τότε που βγήκαμε στη σύνταξη!
-          Τη βάζουμε όμως πότε-πότε όταν πηγαίνουμε σε γάμους!
-          Βάκη να σου θυμίσω και κάτι άλλο. Θυμάσαι που είχαμε όλοι οι υπάλληλοι στο γραφείο κρεμασμένη πίσω από την πόρτα και δεμένη μάλιστα από μια γραβάτα έτοιμη για φόρεμα;
-          Ξεχνιέται ποτέ αυτό το πράγμα;
-          Ο Υπουργός τότε μας ήθελε χειμώνα-καλοκαίρι με γραβάτα! Ακόμη και με κοντομάνικο πουκάμισο ήθελε να φοράμε γραβάτα, διαφορετικά μας έβγαζε έξω από το γραφείο του, αφού μας έκανε έντονη παρατήρηση! Το χειμώνα η γραβάτα βοηθά να κρατάμε ζεστό το λαιμό μας και έτσι δεν υπήρχε πρόβλημα. Το καλοκαίρι όμως με σαράντα βαθμούς θερμοκρασία και μάλιστα την εποχή που η δημόσια υπηρεσία δε διέθετε συστήματα κλιματισμού η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. ΄Ετσι είχαμε τη γραβάτα πίσω από την πόρτα και τη φορούσαμε μόλις μας καλούσε ο Υπουργός στο γραφείο του. Αν κάποιος τύχαινε να μην έχει εκεί τη γραβάτα του, και αυτό συνέβαινε συνήθως όταν τη στέλλαμε στο καθαριστήριο, τότε δανειζόταν τη γραβάτα κάποιου άλλου συναδέλφου.
-          Θυμάμαι και ένα συνάδελφο που όταν τον κάλεσε ο Υπουργός συγχύστηκε τόσο πολύ που  πήγε χωρίς γραβάτα.
-          Ναι, ναι κι επέστρεψε με τα μάτια δακρυσμένα γιατί τον επέπληξε ο Υπουργός μπροστά στον κόσμο που ήταν στο γραφείο του! ΄Ηταν πολύ ευαίσθητος εκείνος ο συνάδελφος! Ο παππούς μου που δεν έβαλε ποτέ του γραβάτα, ακόμη και όταν συνόδευε τις δυο μου θείες στη εκκλησία για το γάμο τους, έλεγε τη γραβάτα κραβάτα!
-          Κραβάτα;
-          Ναι και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σωστό, άσχετα αν καθιερώθηκε το γραβάτα. Η λέξη προέρχεται από τους Κροάτες. Γύρω στα 1600 μ.χ. οι Κροάτες μισθοφόροι που υπηρετούσαν στο Γαλλικό στρατό φορούσαν, στο λαιμό, για να ξεχωρίζουν, ένα είδος γραβάτας. Στα γαλλικά ο Κροάτης λέγεται Croat και στα κροατικά Hrvat   και έτσι το ρούχο που φορούσαν ονομάστηκε στα γαλλικά cravat. Επομένως το κραβάτα είναι πιο σωστό από το γραβάτα!
-          Σε ευχαριστώ φίλε για τις νέες περί γραβάτας ή κραβάτας πληροφορίες, είπε ο Βάκης χαμογελώντας.

K.A.X.

5.2.1015                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου