Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Περί γραβάτας και πάλι ...

ΠΕΡΙ ΓΡΑΒΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ …
Κάθε φορά ο καφές είναι διαφορετικός έστω και ελάχιστο, έστω και αν παραγγείλεις τον ίδιο καφέ στην ίδια καφετέρια. Μόνο όταν τον φτιάχνεις μόνος σου χρησιμοποιώντας τον ίδιο καφέ που έχεις διατηρήσει στις κατάλληλες συνθήκες και βάλεις το ίδιο νερό σε ποσότητα, σε ποιότητα και θερμοκρασία, πετυχαίνεις τον ίδιο καφέ σε γεύση και άρωμα. Αυτά έλεγα στο φίλο μου το Βάκη καθώς απολαμβάναμε τον καφέ μας σε καφετέρια της οδού Λήδρας. Του έλεγα επίσης ότι παίζουν μεγάλο ρόλο οι συνθήκες φύλαξής του πριν το άνοιγμα αλλά ιδιαίτερα μετά που θα ανοίξουμε το πακέτο,  όμως αυτός άλλαξε θέμα λέγοντάς μου:
-          Μετά απ όσα είπαμε περί γραβάτας προχθές, όταν πίναμε πάλι τον καφέ μας  αναλογιζόμουν συνεχώς τον  Αντρέα Παπαντρέου.
-          ΄Ηταν φυσικό να τον θυμηθούμε αφού ήταν ο πρώτος πολιτικός στην εποχή του που έβγαλε τη γραβάτα και κυκλοφορούσε με ζιβάγκο. Το ζιβάγκο έγινε τότε μόδα και φορέθηκε πολύ. Θυμάμαι που είχα τρικά και φανέλες ζιβάγκο σχεδόν σε όλους τους χρωματισμούς.
-          Θυμάσαι τότε που τον γνωρίσαμε προσωπικά;
-          Ξεχνάς ποτέ  τέτοιες συναντήσεις;
-          Όχι φυσικά!
-          Τον συναντήσαμε τότε στο ξενοδοχείο που έμενε και μας κέρασε ουίσκι. ΄Ηταν μετά που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και ήρθε στην πόλη που είμαστε φοιτητές σε μια εκστρατεία να καθιερώσει το κόμμα του, να αποκτήσει διεθνή ερείσματα ως αποδεκτός συνομιλητής διεθνώς και να βάλει πλώρη για την πρωθυπουργία. Τον συνόδευε ο Κάρολος Παπούλιας, ο σημερινός πρόεδρος της Ελλάδας, που ήταν τότε νέος, γεμάτος ζωντάνια. Θυμάσαι τότε τι συζητήσαμε;
-          Μα είπαμε πολλά και διάφορα!
-          Ναι αλλά κατά τη γνώμη μου ξεχώριζε ένα θέμα.
-          Ποιο θέμα;
-          Είχε από τότε την ιδέα, την οποία υλοποίησε μεταγενέστερα ως πρωθυπουργός σε μεγάλο βαθμό, να συγκεντρώσει τα μυαλά της Ελλάδας στον τόπο τους για να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας. Μας είπε τότε την ιδέα του  να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, με τη συμβολή και Κύπριων επιστημόνων, ένα Ινστιτούτο Βαλκανικών και Μεσογειακών Μελετών το οποίο να λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψης που να προωθεί και να ενθαρρύνει τους ΄Ελληνες πολιτικούς να ασκούν σωστή πολιτική. Πίστευε σε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Τότε που μιλούσαμε μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είχε την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ηγέτιδα χώρα στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο παρά στην τότε ΕΟΚ όπου κυριαρχούσαν οι αναπτυγμένες χώρες του Βορρά. Το βλέπουμε  ακόμη και σήμερα που διαφοροποιήθηκαν σημαντικά οι συνθήκες. Καταργήθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, διαλύθηκε η Σοβιετική ΄Ενωση, έπεσε το τείχος του Βερολίνου, κατέρρευσαν το κομμουνιστικά καθεστώτα. Εντούτοις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξακολουθεί να υφίσταται μια διελκυστίνδα μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρώπη. Ο Αντρέας Παπαντρέου ήταν ηγέτης με όραμα και τέτοιους ηγέτες χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα για να πάει μπροστά!
-          Ουδείς όμως αλάνθαστος!
-          ΄Εχεις δίκαιο! Και η ιστορία φυλάει πάντοτε μια θέση στις σελίδες της γι αυτούς που αν και δεν είναι αλάνθαστοι καταγράφουν πολλά σωστά και ελάχιστα λάθη. Τότε που ήρθε στην Κύπρο έγραψα ένα άρθρο. Θα το ψάξω και αν το βρω θα σου το δώσω να το διαβάσεις και μετά ευχαρίστως να το συζητήσουμε!

Κ.Α.Χ.

6.2.2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου