Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Λόγια του καφενέ ...

ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕ …
(ή κουβέντα σε καφετέρια)
Ο καφές δεν είναι ένα απλό ρόφημα. Είναι η βάση για κουβέντα, διάλογο, ανταλλαγή απόψεων. Ο καφές είναι το οικόπεδο πάνω στο οποίο κτίζεται το εποικοδόμημα που προέρχεται από τη συναναστροφή, την κοινωνικοποίηση, τη διαλεκτική ανταλλαγή απόψεων και την ελεύθερη έκφραση γνώμης. Παλαιότερα οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας πήγαιναν στο καφενείο του χωριού τους ή της πόλης τους για να διαβάσουν εφημερίδα, να πληροφορηθούν για τα νέα της κοινότητάς τους, να συζητήσουν και να σχολιάσουν θέματα καθημερινά αλλά και θέματα περισσότερο στοχαστικά, καλύτερα φιλοσοφικά.
Οι γιαγιάδες μας που λες πήγαιναν στα χαμάμ όχι μόνο για ένα λούσιμο καθαριότητας αλλά και για ένα λούσιμο ψυχής! Μακριά από την καθημερινότητα και την παρουσία του ανδρικού πληθυσμού είχαν τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης αλλά και ελεύθερης έκφρασης γνώμης και συζήτησης θεμάτων «απαγορευμένων» στην παρουσία ανδρών. Στα χαμάμ πολλές φορές  καθοριζόταν και το μέλλον των ελεύθερων κοριτσιών. Γίνονταν προξενιά που κατέληγαν σε γάμο. Γίνονταν όμως και κουτσομπολιά που μπορεί να διέλυαν γάμους!
Σήμερα γίνονται τα ίδια ή περίπου τα ίδια στις καφετέριες, γιατί οι καιροί αλλάξανε και μαζί τους και οι άνθρωποι. Δεν πέρασαν και πολλές δεκαετίες από τότε που λειτούργησαν τα πρώτα «καφέ» όταν γίνονταν εκεί τα προξενιά! Θυμάμαι όταν ήμουνα μικρός και άκουα τους μεγαλύτερους να «κανονίζουν» να πάει ο θείος μου στο «καφέ» όπου θα ερχόταν και το κορίτσι, που έμελλε να γίνει η θεία μου, για να τη δει (και να τον δει ασφαλώς)!
Ανέπτυσσα λοιπόν τα πιο πάνω στο φίλο μου το Βάκη και ήμουν έτοιμος να εμβαθύνω περισσότερο με αναφορές στη λογοτεχνία της πόλης, των καφενείων και των χαμάμ, αλλά εκείνος ο αφιλότιμος με προσγείωσε ανώμαλα!
-          Δεν μου λες, ανανέωσες την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σου;
-          Όχι ακόμη!
-          Εγώ το έκανα χτες με ηλεκτρονικό τρόπο! Είναι πολύ απλό!
-          Το ξέρω, το κάνω εδώ και χρόνια, από τότε που μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα! Γιατί όμως έσπευσες να ανανεώσεις την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σου; Δεν παρακολουθείς το έργο των βουλευτών μας;
-          Γιατί, τι έγινε;
-          Οι σοφοί μας βουλευτές ψήφισαν αναβολή της τελευταίας ημέρας πληρωμής μέχρι τις 9 Μαρτίου.
-          Για ένα μήνα δηλαδή!
-          Μπράβο! Η δικαιολογία τους είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να πληρώσουν όλοι. Δεν μας εξήγησαν όμως πού θα βρουν τα χρήματα αυτοί που δεν είχαν μέχρι τώρα; Θα τους τα δώσουν οι βουλευτές ή θα βρουν δουλειά και θα πληρωθούν; Μάλλον θα αυξηθούν οι άνεργοι ακόμη περισσότερο! Απλά οι βουλευτές μαθαίνουν έτσι τον κόσμο να μην τηρεί τις προθεσμίες. Καλλιεργούν το πνεύμα της συνεχούς αναβλητικότητας που μας οδηγεί στην καταστροφή! Αφήνουν το κράτος χωρίς πόρους με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό!
-          Καλά εσύ που έχεις τα λεφτά γιατί δεν ανανέωσες την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός σου;
-          Γιατί μπορεί οι βουλευτές μας να δώσουν κι άλλη παράταση! Γιατί μπορεί να πτωχεύσει το κράτος μας και να τη γλυτώσω! Γιατί μπορεί να καταλάβουν οι Τούρκοι όλη την Κύπρο και θα χρειαζόμαστε ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και την Ευρώπη μερικά Ευρώ παραπάνω στην τσέπη μας!
-          Υπερβάλλεις όπως πάντοτε!
-          Εντάξει μπορεί εγώ να υπερβάλλω αλλά οι βουλευτές μας που θέλουν να μας στείλουν το μηνύματα ότι ξυπνούν, κοιμούνται και σκέφτονται μόνο το καλό μας, δεν υπερβάλλουν;
Κ.Α.Χ.

8.2.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου