Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Έλληνες της διασποράς (6)

Έλληνες της διασποράς (6)
Οικογένεια Κίκη
Ο Νικόλαος Πέτρου Κίκης γεννήθηκε το 1797 στην Κλεισούρα απ' όπου μετοίκησε στο Βελιγράδι και ίδρυσε, το 1832, αποθήκη εμπορευμάτων. Ασχολήθηκε με εμπόριο ρυζιού και στη συνέχεια καπνού. Είχε εργοστάσιο τσιγάρων στην Οδησσό, με το όνομα του, το οποίο και διατήρησε μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
 Ο Νικόλαος Δημητρίου Κίκης γεννήθηκε και αυτός στην Κλεισούρα το 1841. Μετοίκησε στο Βελιγράδι όπου, το πρώτο διάστημα, με την καθοδήγηση του θείου του ανέπτυξε, επιτυχώς, εμπορικές δραστηριότητες και κατάφερε τελικά να ξεπεράσει τον μέντορά του. Είναι αυτός που μαζί με τη γυναίκα του Ευγενία Κίκη, χρηματοδότησε την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς νοσοκομείου στο Βελιγράδι, στην οδό Μιχαΐλοβα 50, το οποίο δώρισε στους «δεινοπαθούντες Έλληνες και Σέρβους» σύμφωνα με την κληρονομιά της. Πατέρας της Ευγενίας Κίκη ήταν ο Νικόλας Ναούμοβιτς (Ναούμ), Ελληνόβλαχος κι αυτός από το Κρούσοβο της Πελαγονίας, που μετοίκησε, μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Γιώργο στο Βελιγράδι, και άνοιξαν κατάστημα στην περιοχή Dorcol και στη συνέχεια αγόρασαν ακίνητο στην οδό Χιλανδαρίου (Hilandar). Ο Νικόλαος και η Ευγενία Κίκη κληροδότησαν επίσης το κτίριο της οδού Hilandar στο Βελιγράδι στην εμπορική νεολαία της πόλης. Η μονοκατοικία της οικογένειας Κίκη στο Βελιγράδι ακόμη και σήμερα κοσμεί τη σερβική πρωτεύουσα στη γωνία της οδού Μιχαϊλοβα και Βασιλιά Πέτρου. Ο Νικόλαος Κίκης πέθανε στις 1 Φεβρουαρίου 1918 στο Βελιγράδι.

Οι φωτογραφίες του Νικόλαου και της Ευγενίας Κίκη δημοσιεύτηκαν το 1931 σε αναμνηστική έκδοση για τα 30χρονα της Εμπορικής Νεολαίας του Βελιγραδίου (1880-1930) της οποίας υπήρξαν μεγάλοι ευεργέτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου