Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Έλληνες της διασποράς (7)

Έλληνες της διασποράς (7)
Στο Βελιγράδι στην οδό Μιχαϊλοβα (που είναι ο κεντρικότερος και εμπορικότερος δρόμος της πόλης) αρ. 50, στη γωνία με την οδό Βασιλέως Πέτρου, υπάρχει ένα μεγάλο όμορφο κτήριο, το σπίτι της Χρυσάνθης, γνωστής και ως Χριστίνας Κουμανούδη, θυγατέρας του Έλληνα έμπορα και τραπεζίτη Ιωάννη Κουμανούδη που ήταν επίσης επιχειρηματίας ανάπτυξης γης και ακινήτων. Στο οικόπεδο όπου είναι το σπίτι της Χρυσάνθης-Χριστίνας ήταν προηγουμένως το σπίτι και το κατάστημα του Ιωάννη Κουμανούδη που το κατεδάφισε και ανήγειρε άλλη μεγαλύτερη και ομορφότερη οικοδομή για την κόρη του.
Στο κτήριο αυτό στεγάστηκαν κατά καιρούς η Γάλλο-Σερβική Τράπεζα και το προξενεία του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το κτήριο αυτό αγοράστηκε στη συνέχεια από το Νικόλαο και την Ευγενία Κίκη το οποίο μετά το θάνατο του Νικόλαου δόθηκε ως δωρεά στην Εμπορική Νεολαία Βελιγραδίου υπό τον όρο από τα έσοδα του καταπιστεύματος να συντηρείται το νοσοκομείο που το ζεύγος Κίκη έκτισε για «τους Έλληνες και Σέρβους της πόλης».

Στη φωτογραφία το σπίτι της Χρυσάνθης-Χριστίνας Κουμανούδη, δωρεά της οικογένεια Κίκη στην Εμπορική Νεολαία Βελιγραδίου, όπως αναγράφεται στην πρόσοψή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου