Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Ο Χασάνης

Ο ΧΑΣΑΝΗΣ
Ήταν η δεύτερη μέρα της τουρκικής εισβολής όταν ο εγγονός μαζί με άλλους τρεις της ηλικίας του μπήκε στο σπίτι της γιαγιάς του και είπε:
-         Γιαγιά φτιάξε μας κάτι να φάμε. Πεινάμε σαν λύκοι!
-         Εντάξει γιε μου. Να σας τηγανίσω πατάτες με αβγά;
-         Ναι γιαγια. Ξέρεις πόσο μ΄αρέσουν αλλά η μάνα μου σπάνια μου κάνει αυτό το φαγητό.
Και οι τέσσερεις ήταν ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα παραλλαγής και κρατούσαν και από ένα Καλάσνικοφ. ‘Ενας που ήξερε τι προηγήθηκε της τουρκικής εισβολής καταλάβαινε αμέσως ότι πήραν μέρος στο πραξικόπημα.
Καθώς ετοίμαζε το φαγητό η γιαγιά άκουσε τον εγγονό της να λέει:
-         Οι Τούρκοι κάνουν απόβαση στην Κερύνεια. Πρέπει να εκδικηθούμε. Το βράδυ γύρω στα μεσάνυχτα θα πάμε στη μάντρα του παππού μου. Εκεί κοιμάται ένας Τούρκος βοσκός που εργάζεται για τον παππού μου. Θα τον πιάσουμε στον ύπνο και θα τον καθαρίσουμε.
Η γιαγιά έφερε το φαγητό και το άφησε στο τραπέζι.
-         Τί είναι αυτά που λες γιε μου; Τί σου έκανε ο Χασάνης και θέλετε να σκοτώσετε τον άνθρωπο;
-         Είναι Τούρκος γιαγιά!
-         Είνα κι αυτός πλάσμα του Θεού! Τί σημαίνει είναι Τούρκος; Τόσα χρόνια είναι στη δούλεψη μας και δεν έχουμε κανένα παράπονο απ΄αυτόν.
Οι τέσσερεις άντρες έφαγαν τις πατάτες με τ΄αβγά και έφυγαν. Σε λίγο γύρισε ο παππούς από το καφενείο. Ήταν βρακοφόρος και πολύ αδύνματος στο σώμα αλλά πολύ καλός δουλευτής και χορευτής. Στο ζωνάρι του είχε πάντοτε ένα αυλό που του κρατούσε συντροφιά όταν έβοσκε τα πρόβατά του στον κάμπο του Καϊμακλίου.
-         Τί έχεις κυρά και είσαι ανήσυχη;
-         Ήρθε ο εγγονός μας μαζί με άλλους τρεις με τα όπλα και είπαν ότι απόψε θα πάνε να σκοτώσουν το Χασάνη στη μάντρα μας.
-         Άκουσες καλά; Τί είνα αυτά που λες;
Ο παππούς σηκώθηκε πάνω και είπε στη γυναίκα του:
-         Φέρε μου εδώ έξω το γαϊδούρι και θα πάω στη μάντρα να δω τι θα κάνω.
Ο παππούς καβαλίκεψε και τράβηξε προς τη μάντρα του που ήταν κοντά στον Άγιο Δημήτριο στο Καϊμακλί. Ο ήλιος πήγαινε προς τη δύση του εκείνη την ώρα.
Ο Χασάνης ο βοσκός του μόλις είχε μαντρίσει τα πρόβατα και ξαφνιάστηκε όταν είδε το αφεντικό του.
-         Πως τέτοια ώρα εδώ αφεντικό;
-         Έλα Χασάνη, πάρε το γαϊδούρι και πήγαινε αμέσως στο χωριό σου. Να μείνεις εκεί μέχρι να ησυχάσουν τα πράγματα και μετά έρχεσαι.
-         Μα ποιός θα μας πειράξει εμάς; Εμείς μόνο από δουλειά ξέρουμε αφεντικό.
-         Άκου που σου λέω. Να πάρε και τρεις λίρες για τα μεροκάματά σου και όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα και έρθεις πίσω θα λογαριαστούμε. Και πούσαι, το γαϊδούρι να το αφήσεις και θα βρει το δρόμο του να επιστρέψει στη μάντρα.
-         Εντάξει αφεντικό. Θα σε δω σε δυο-τρεις μέρες.
Την επομένη που ο παππούς πήγε στη μάντρα του τον υποδέχτηκε το γαϊδούρι του γκαρίζοντας. Βρήκε επίσης γαζωμένο με σφαίρες το άδειο κρεβάτι πάνω στο οποίο κοιμόταν ο Χασάνης τα βράδυα που έμενε στη μάντρα.
Συνήθως λένε για παράπλευρες απώλειες στον πόλεμο. Παράπλευρη απώλεια για τον παππού ήταν το γαϊδούρι του. Στη δεύτερη φάση της εισβολής, όταν έσπασε η γραμμή της Μια-Μηλιάς, ο τουρκικός στρατός κατέλαβε την περιοχή Αγίου Δημητρίου στο Καϊμακλί όπου ήταν η μάντρα. Εκείνη τη μέρα ο παππούς άφησε το γαϊδούρι του στη μάντρα και δεν το ξανάδε ποτέ.

Κ.Α.Χ. 
10.12.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου